torsdag 3 februari 2011

Dofter

Det är märkligt, det här med dofter menar jag. I höstas stannade en kollega upp och luktade på min skjorta. Sen log hon och sa "vi hade samma sköljmedel när min son var nyfödd". Ihop med många dofter kommer ofta ett direkt minne. Det är inte som att man ser något, funderar på var man sett det förut och kommer att tänka på minnet. Doftminnet slår en liksom i bakhuvudet innan man har hunnit tänka.

Jag är nog en sån person som kopplar många dofter med minnen. Många gånger när jag suttit på bussen har där kommit förbi någon som doftat som någon jag känner. Där finns en deo-doft som (jag har sparat förpackningen) direkt får mig att tänka på en händelse med scouterna för flera år sen. Det finns en duschkräm som jag hade hemma hos en dåvarande pojkvän som om jag känner doften av den kommer tanken på hans lägenhet direkt upp.

Idag när jag städade hittade jag mitt silkesnattlinne som jag varit av med en längre tid. Jag har bara använt det ett fåtal ggr och känslan av det mot huden på fingertopparna fick mig direkt att tänka på Sparven, för han förklarade hur mycket han tyckte om det. Men när jag luktade på det så blev det direkt en mix av tre ställen och tre tillfällen. Det ena var då så klart med Sparven. Den andra doft som kom hade jag faktiskt glömt bort men det var av vigge. Jag log lite åt att det var en spännande kombination av dessa två. Sen senare under eftermiddagen kom jag att tänka på när det faktiskt var senaste gången jag använde det och att det var en doft som gömde sig under de andra två. Det var hemma hos Tobbe och jag trodde att jag hade glömt det där. Men nu är det alltså hittat.

Vad jag ville säga med detta är väl att jag älskar att doftminnet är så starkt och så konkret. Man minns alltid händelsen, det går inte att välja bort förän det är försent. Man har redan drabbats av minnet. Många andra saker som man uppfattar med sina andra sinnen påminner om en händelse men det är mycket mer direkt med dofterna. Únderbart tycker jag i de flesta tillfällen.

Men ett sånt tillfälle där jag inte gillar det kom senare under kvällen. Jag hade lånat ut min lilla gitarr och gitarrfodral till en vän och efter flera omständigheter hade min gitarr hamnat hos någon som rökte, diverse strängar hade gått av och den hade fått en och annan smäll... Självklart var jag arg och vännen som lämnade igen den var ledsen. Men doften. Doften av cigarettrök i tygen i fodralet och i gitarren. Det kommer ta tid innan den försvinner och den får mig direkt till minnen jag inte gillar.

Märkligt  hur dofter direkt kan få fram en bild av något som tidigare skett.

söndag 30 januari 2011

Jag har hittat mitt nya drömjobb! Jag ska en dag i min framtid jobba på Wallmans! Underbart ställe!